gemenskap, trygghet, glädje

Verksamhetsplan 2019/20

Sjögläntan är ett privat familjedaghem som bedrivs utav mig Mathilda Nilsson. Jag är 30 år gammal. Jag bor med min sambo Stewe, mina fyra barn samt våra djur (1 hund, 3 katter och 2 kaniner) vid Färssjön.  Jag har 8 barn inskrivna i min grupp (tre av dom är mina egna) - 8 barn är max. Idag har jag 5 killar och 3 tjejer inskrivna så det är en bra blandning. Barnen är i åldrarna 1.5 år till 5 år.

Inomhusmiljö
Vi har ett stort och fint hus som vi har plats för många barn i. Vårt hus består av tre våningar. Huset är 270 kvadrat m2 så vi har ett stort hus. Dagbarnen är mestadels på mellanplanet i huset där vi har ett vardagsrum, 2 lekrum, kök, matsal, hall och en toalett. Barnen har bra ytor att röra sig på och att kunna vara kreativa.

Utomhusmiljö
Vi har en stor inhägnad bakgård med fin sjöutsikt där barnen har stora ytor att leka på. Vi tillbringar mycket tid i skogen och på stranden nedanför huset. Vi har många fina lekparker i närheten som vi regelbundet besöker.

Utflykter
Onsdagar är våran utflyktsdag då vi alltid åker iväg och gör något roligt tillsammans med dom andra dagmammorna plus deras dagbarn. Vi styr utflykterna ofta efter vädret. Vi brukar besöka flygmuseumet, tågmuseumet (Gävle), buspalats, Furuvik, Järvzoo, Mulle Meck m.fl.

Utöver utflyktsdagen så har vi ett 4 veckors schema med olika aktiviteter varje tisdag. Exempel fyra veckor är vi på sagostunden på biblioteket, 4 veckor kör vi sedan en gympalektion varje tisdag då vi hyr Söderhamns gympans hall på tennishallen. Sen går vi in på bad 4 veckor och sen snurrar de på. Vi kan även lägga in lite pingis, bowling, bondgårdsbesök, skridskor, pulkabacken m.m. Vi försöker aktivera oss så mycket som möjligt och barnen får chansen att testa massa roliga saker. Barnen tycker att det är roligt plus att dom lär sig väldigt mycket av att vara iväg på olika aktiviteter. Dom lär sig allt ifrån att lyssna på en vuxen, ta instruktioner, utmana sig själv och så mycket mer.

Mitt arbetssätt
Mitt mål är att alla barn ska bli sedda. Barnen ska få utmana sig själv dagligen med olika aktiviteter. Min grupp består utav åtta barn men det är inte så ofta alla barn är där samtidigt. Frilek är viktigt för mig. Barnen lär sig det sociala samspelet genom att leka med andra. Barnen lär sig att kommunicera, och våga ta för sig. Barnen är väldigt snälla, jag har en fantastisk grupp.

Vi jobbar mycket i olika böcker med dom äldre barnen där dom får träna på att skriva, vi tränar på att räkna enklare tal. Även utomhusmatte med kottar och pinnar är ett fantastiskt sätt att få in matten i leken. Vi läser mycket böcker med rim och barnen är väldigt duktiga på att hitta dom ord som saknas. Vi jobbar med en del övningar från Bornholms böckerna som dom får jobba ännu mer i när dom kommer upp på 6-års.
Barnen som slutat hos mig och börjat på 6-års har varit väldigt lugna den dagen skolan har börjat, dom har varit duktiga och trygga i sig själv. Dom har dom fått fem bra år från mig där dom har fått vara sig själva, blivit sedda och haft en ganska lugn miljö om man jämför med hur det är sen när man kommer upp i skolan eller på ett dagis där det är mycket större barngrupper.

Mitt mål är att: barnen som börjar skolan och kommer från mig ska kunna minst lika mycket som dom barn som kommer från dagis. Förhoppningsvis har dom haft fem riktigt bra år hos mig med minnen för livet!
Jag har flera barn som jag skickat iväg till 6-års som brukar komma tillbaka till mig och vara hos oss på loven då dom är lediga för dom saknar oss.

Motorik
Barnen lär sig mycket med sin kropp när dom leker plus alla utflykter samt gympan vi har. Vi tränar simning med barnen när vi badar. Vi målar och ritar mycket, barnen får då träna på att koncentrera sig, hålla i pennan och vara kreativ. Vi bygger mycket lego samt pussel som är ett jättebra sätt att träna finmotorik på.

Mat
Jag lagar all mat själv. Jag försöker handla så ekologisk som möjligt. Jag köper ofta kött från bondgårdar lokalt. Vi äter vegetariskt en gång i veckan annars äter vi en bra varierande kost med bra råvaror.
Barnen får frukost, lunch och mellanmål hos mig.

Tider
Vi försöker att anpassa oss efter föräldrarna, dock har vi bara öppet dagtid, inga röda dagar eller helger. Idag har jag barn mellan 6.30-17.30.

Utvecklingssamtal/föräldramöte
Vi erbjuder alla barn utvecklingssamtal en gång per termin. Det är frivilligt, men det kan vara en trevlig stund där man kan prata lite mer ingående om barnet. Vad han/hon är väldigt duktig på och vad man måste jobba mer med. Det är bra om jag tillsammans med föräldrarna jobbar mot samma mål. Föräldramöte brukar vi ha ett varje termin där vi går igenom lite om hur terminen kommer att se ut samt om kläder, saker att tänka på med mera.

Sjukdomar
Vi är noga med sjukdomar. Vi vill inte att sjuka barn är hos oss på dagarna. Vi vill inte få några smittor som går runt, runt. Vid feber är det en feberfri dag som gäller.  Är barnen väldigt förkyld och påverkad så har man självklart även barnet hemma ändå även om han/hon inte har feber. Föräldrarna känner barnet bäst så då får man gå efter allmäntillståndet. Vid magsjuka har vi tillsammans med alla föräldrar bestämt att det är 72h som gäller. Lika vid diarré. Har barnen diarré hos oss så skickar vi hem dom och sen får man ta dom 72h hemma även fast barnet är piggt. Vi har klarat oss väldigt bra från sjukdomar och vi vill fortsätta med det. Ögoninflammation är väldigt smittsamt då får barnet ej komma. Vid vattkoppor, svinkoppor, höstblåsor stannar barnet hemma till alla skorpor och blåsor torkat. Sunt förnuft gäller vid sjukdomar och det brukar inte vara något problem.

Fotografering
En gång per år kommer stilfoto och fotograferar alla barn, en gruppbild sen enskilda kort. Sen får föräldrarna beställa de kort dom vill köpa, frivilligt såklart.

Avslutningar
Vi har alltid en gemensam sommaravslutning/ julavslutning alla grupper ihop med föräldrar, mor och farföräldrar. Det brukar vara väldigt uppskattat både av barnen och dom vuxna.

Avgifter
Maxtaxa tillämpas hos oss lika som på ett dagis. Har man flera barn betalar man mindre för det andra barnet. Man betalar banavgiften en gång per månad, betalar man ej så riskerar man att bli av med sin plats.